Bæredygtig Jul

Julemåneden er ovre os, og der er en stor tendens for mere forbrug i forbindelse med julen. Her er nogle tips til hvordan du kan få en grønnere december måned.

Julepynt og -klip

Du kan bruge gamle aviser til at klippe julestjerner og -hjerter. Jule dekorationer er temmelige bæredygtige hvis du samler nedfaldne grene, tørrede planter mm. I mange tilfælde kan du endda genbruge delene året efter, hvis du løsner eller klipper dem fra leret.

noelvert1

Brug lys af bivoks

Nu når jeg nævnte juledekoration.. Og hvis du er en af dem der i det hele taget synes det er hyggeligt at tænde lys i denne mørke tid, bør du holde dig til økologiske bivoks lys. Stearin er nemlig giftigt i store mængder. Hvis du ikke synes det er nemt at skaffe bivoks lys, kan du i stedet bruge LED lys, som efterhånden fås over alt.

Genbrug til pakkeleg

Mange leger pakkeleg i forbindelse med julefrokoster og  juleaften. Så hvorfor ikke finde en fin ting i genbrugen, i stedet for en ubrugelige ting fra 10’er butikken.

Julegaver

Ønsk og giv en oplevelse til din familie, venner og kæreste.  Ikke mindst for at give dine kære en god stund, men også for at være med til at nedsætte forbruget. En anden mulighed er at ønske og give gaver fra genbrugsbutikker. Det er ihvertfald en god mulighed for at give en mere personlig gave til dem du holder af. Hvis dem du skal give gave til eksempelvis ønsker sig sokker eller en skjorte, kan du nemt finde en bæredygtig version, som ikke nødvendigvis er dyrere.

Du kan også selv ønske gaver fra brands der er bæredygtige, hvilket også er en god mulighed for at udvide horisonten for dem der køber gaven til dig.

cyklerogbakke

Gaveindpakning og -udpakning

Sig nej tak til at få pakket gaverne ind når du handler. Her kan du igen bruge avis papir hvilket giver et ‘retro-touch’. En anden ting er at når du pakker gaverne ud, kan du, hvis du er forsigtig, gemme papiret, og bruge det næste gang du skal give en gave. Hvis du har tradition for at lave juledekorationer, kan du samle lidt ekstra grene etc og bruge det som pynt på pakkerne.

Julemad

Et godt udgangspunkt er at holde sig til økologiske varer, og kun at købe ind til det der bliver spist. Hvis du kan lide at eksperimentere og gerne vil gå skridtet videre, kan du skrue ned for udvalget af kød og eksempelvis i stedet tilføje nogle lækre julesalater og grøntsagsdeller – mulighederne er mange.

jul-03

Julemad – rester

Når du har gæster vil du sandsynligvis gerne undgå der er for lidt mad, men der er jo for det meste altid noget tilbage alligevel, så mon ikke der kan reguleres lidt. Du er sikkert også træt af julemad den 26. december, og så er der ikke så meget ved at spise rester. Del ud af resterne til dine gæster, frys det ned du kan, og brug de overskydende hvide kartofler til kartoffelmos eller giv dem en tur i ovnen.

Har du nogle gode tips til en bæredygtig jul? så del dem gerne med os andre i kommentar feltet!

Redaktionen ønsker alle en glædelig jul.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s