Veganer eller ej? Et indblik i en nybagt veganers tanker

Kunne du godt tænke dig at vide hvordan det er at blive veganer? Overvejer du måske selv at blive plantespiser? Læs med her hvor Cirkulaer spørger ind til en nybagt veganers erfaring.(Long read)

Hvad er en veganer?

Kød er en stor del af den gennemsnitlige danskers diæt. Ifølge en Coop-analyse vælger tre ud af fire kød før de vælger grøntsager til aftensmad, hvilket viser vores tendens til at tænke grøntsager som tilbehør, og kød som hoveddelen af vores kost. Men der er faktisk mange gode årsager til at vælge en grøntsagsbaseret kost. Miljømæssige, dyrevelfærdsmæssige og eget helbred. Hvad er det at være veganer i dagens Danmark? Er det bare endnu en kur?

Der er mange forskellige former for diæt-restriktiv kost, f.eks. LCHF og stendalderkuren. At være vegetar eller veganer adskiller sig, ved ikke at være en kur som sådan, men snarere et aktivt valg om at spise grøntsagsbaseret af moralske grunde, miljømæssige grunde eller for at være sundere.

Danskere er nogle individualistiske mennesker, og derfor er vi gode til at tilpasse vores diæter til os selv. Dette kan man se ved at mange er flexitarer – hvor man nogle dage spiser vegetarisk, andre dage kød. F.eks. ved at er vegetar i hverdagene og kødspiser i weekenden. Mange kalder sig også vegetarer, men spiser stadig fisk, og er dermed snarere pescetar, en vegetarbaseret diæt hvor man spiser fisk. Forskellen på at være vegetar og at være veganer, er at veganere ikke spiser produkter fra dyr overhovedet – ikke æg, ost eller mælk.

Jeg er taget i byen for at finde en veganer, og for at komme lidt nærmere på hvilke tanker der lægger bag den beslutning det er at gå fra at være ”normal” kødspiser, til at blive veganer.

Derfor har jeg interviewet Karina.

Karina er 25-år, læser bachelor i kinesisk ved Københavns Universitet, hun kommer fra Jylland men bor på Amager. Hun har hele sit liv været glad kødspiser. Karina tog beslutningen om at blive veganer direkte fra at være kødspiser for omkring 2 måneder siden. Jeg har fået lov til at spørge nærmere ind til hendes nyfundne liv som veganer.

Hvordan fandt du frem til at du gerne ville være veganer?

Jeg havde tænkt et stykke tid på at blive vegetar, fordi jeg for det første synes at det var nemmere, når man er kødspiser at gå til at blive vegetar. Så det har ligesom ligget i mit baghoved i lang tid, at jeg godt kunne tænke mig at spise mere vegetarisk.

Men jeg så en dokumentar som de fleste nok kender – ”Cowspiracy”, som jeg blev virkelig overrasket over. Den er ret gammel, fra 2007 tror jeg, men jeg blev overrasket over at det virkelig er så slemt for miljøet. At få et indblik i den mængde af kød vi producerer, det er helt vildt! Det er svært at forestille sig, jeg tror det er fordi man ”kun” ser den mængde kød der ligger i køledisken i vores eget personlige supermarked, men tænk på at det ligger der i ALLE supermarkeder i hele den vestlige verden. Det er ret vildt. Vi har så meget at vi bare smider det ud, og vi er meget kræsne omkring det, og det er jo en luksusvare.

typical-vegan-diet-lacks-key-nutrients-supplements-can-help-study_strict_xxl

Jeg var også overrasket over meget korn der skal til for at brødføde en ko, og det er jo også et stort problem. Vidste du f.eks. at man fælder regnskoven bare for at lave marker, så man kan brødføde alle de dyr vi spiser? Vi spilder simpelthen bare så meget korn på køer, og regnestykket i forhold til energien synes jeg slet ikke går op, det er et meget komprimeret stykke kød i forhold til alt den energi det har taget at få en ko voksen. Vi har mad nok til hele verdenens befolkning lige nu, men fordi vi i Vesten holder så stærkt fast på vores ret til kød, så er der nogen der sulter, vi ville i hvert fald have en overflod af korn uden kødproduktionen som den er nu. Jeg synes helt grundlæggende moralsk at det er forkert distribueret. Dette her ville selvfølgelig være den moralske grund. Karina griner lidt og fortsætter:

Jeg må indrømme at det, der virkelig overbeviste mig, var da jeg så en anden kendt dokumentar, ”What the Health”. Det er de samme gutter som har lavet ”Cowspiracy”, men denne her, har bare større fokus på individets helbred, den viser meget specifikt hvad der sker i kroppen når vi spiser kød. F.eks. fortæller den at WHO (Worlds Health Organisation) har kategoriseret rødt kød i samme kræftfremkaldende kategori som cigaretter, hvilket er ret syret at tænke på. Der var bare en helt masse overraskende ting i forhold til helbredet, som f.eks. hvordan mælk kan frembringe knuder i brystet og brystkræft hos mange kvinder. Det her var også lige på et tidspunkt, hvor jeg selv døjede med nogle helbredmæssige problemer.

Det var ikke noget alvorligt som brystkræft, men jeg havde mange problemer med min mave. Jeg havde boet i Kina i nogle måneder, og havde ikke rigtigt lavet mad selv, og havde købt rigtigt meget mad udefra. Alle de her helbredsproblemer jeg selv døjede med, beskrev ”What the Health”, og det gjorde altså udslaget for mig. Jeg tænkte: ”Når jeg kommer hjem til mit eget køkken, så gør jeg det fandeme!” og allerede på fjerdedagen havde min mave det meget bedre.

Det er altså de her to faktorer der gjorde udslaget for mig. For mange andre er der også en tredje: Og det er dyrevelfærd. Det har jeg selv ikke gået ligeså meget op i.

Da jeg stadig spiste dyreprodukter kunne jeg godt blive ret vred på min mor, når hun købte buræg, men der er bare mange af supermarkederne, der selv er begyndt at gå op i dyrevelfærd nu, og det synes jeg er meget cool.

Hverdagen som veganer

At være veganer er intet problem når jeg er derhjemme, for så køber jeg bare veganske ting, og det er faktisk ikke særlig svært for mig. Jeg var bange for at det ville blive meget dyrere, og det er det også, hvis man går efter kødsubstitutter som falsk ”kyllingekebab”, eller vegansk ost, men det gør jeg slet ikke. Kød og ost er i virkeligheden også dyrere.

Til at starte med handler det jo bare om at man skal skifte ”køkken”, ligesom når man flytter og man skal købe alt fra starten igen, det er bare lidt dyrt at skifte. Men nu hvor jeg har mange af basisvarerne tænker jeg ikke på prisen længere. Til gengæld synes jeg det er fedt at substitutter er et voksende marked! Jeg bruger det bare ikke selv.

Jeg spiser egentlig også meget af det ”samme”. Smørrebrød har jeg altid elsket, og nu putter jeg bare lækre grøntsagscremer, pesto, hummus, agurk og tomat på mit rugbrød i stedet.

Til gengæld er det sværere når jeg er ude, jeg spiser vegansk hvis jeg kan, ellers vegetarisk.

Jeg var inviteret hjem til en veninde forleden, og der havde de lavet en stor steg. Det ville jeg ALDRIG nægte at spise. Jeg går meget op i ikke at pådutte andre min diæt, og jeg skulle også have nævnt det for min veninde før middagen, men jeg har heller ikke lyst til at diktere hvad alle andre skal spise.

Det er jo mit valg, ikke deres, og jeg vil slet ikke være sådan en hellig irriterende veganer der nedstirrer dig hvis du spiser en bøf.

01-vegan-diet-plant-based-diet

Nu du snakker om de her ”irriterende veganere”, har du oplevet fordomme overfor dit valg om at blive veganer?

Jeg synes der er ret mange fordomme om det at være veganer, og det har jeg virkelig også selv, faktisk stadig. Der er f.eks. det med at veganere altid skal snakke om at være veganer, og hvorfor – gøre sig selv til en slags moralsk dommer over folks spisevaner. Jeg har faktisk indfriet den fordom, med at sige det til alle! Karina griner. Men altså, det er også en stor omvæltning, og man har altid lyst til at fortæller ens nærmeste, hvad man render rundt og laver af nye ting! Jeg synes måske der er et generelt stigma omkring mad, at være tyk og tynd og sund osv.

Men måske er der i virkeligheden, blevet malet et dæmonbillede af veganere og vegetarer, om at de er sådan nogle hellige, hippie-moraleryttere. Det kan godt være lidt konspirationsteori-agtigt faktisk. Jeg ved at der er rigtig meget lobbyisme indenfor kødindustrien, og at den ville gøre alt for at fortælle om hvor sundt og godt det er at spise kød, og hvor analt og fanatisk det er at være veganer.

Jeg er blevet virkelig positivt overrasket over hvor søde folk er med det, folk er generelt oprigtigt interesseret, og vil gerne høre mere, også om de dokumentarer jeg har set! Dem kan jeg godt anbefale, men jeg tror ikke man skal tage dem for 100% gode varer, man skal også kigge på undersøgelser andre steder fra. Men det med fordommene, så har min familie især, været så dejlige omkring det, min mor sendte mig den gladeste besked om at hun havde prøvet vegansk chokolade! Og min tante i Roskilde havde også taget højde for det sidst jeg spiste hos dem. Jeg tror den eneste fordom er fra min bedstemor, som har levet på én bestemt måde hele sit liv, og hun mener selv at hun lever på den sundeste måde, jeg tror det kan være sværere at forstå den veganske livsstil hvis man har været vant til noget andet hele livet.

Hvad har du fundet sværest ved at blive veganer?

Puha, jeg tror noget af det sværeste har været mælkeprodukterne. For det er der bare i alting. En gryderet med fløde, eller en pizza med ost eller mælk i kaffen. Kød er nemmest synes jeg, for det kan jeg enten bare lade være med at tage, eller pille det ud af den ret. Kød er jo ikke blendet ind i maden, hvor mælk bare ikke kan pilles ud! Jeg tager nogle gange mit egen soyamælk med, hvis jeg synes at det er vigtigt.

En anden ting! Fulde-cravings! Det er så svært at finde lækkert natmad når man er på vej hjem fra byen, jeg ved godt at det er en ”lille” ting, men det er altså også bare sværere at styre når man er fuld og har lyst til salt. Jeg spiser fritter, men det er altså bare ikke det samme. Karina griner.

Hvad er så dine bedste oplevelser?

Mine bevæggrunde for at blive veganer er, at det er bedre for miljøet og sundere for min krop. Så det synes jeg er det bedste. Jeg føler mig seriøst bare bedre tilpas i min krop. Jeg har heller aldrig været sådan en type, der lavede en masse mad fra bunden. Så det er jeg blevet tvunget til nu, og det er mega fedt faktisk! Jeg er blevet meget mere inspireret, når det kommer til madlavning, og jeg går mere op idet. Jeg er f.eks. begyndt at følge en masse veganske Instagramsider. Der er også mange der taber sig af det. Men det er jo ikke bare en slankekur, hvor det bare handler om at blive tynd. Det her handler om generel velvære. Så det er mine tre gode grunde, og så giver det mig bare god samvittighed! Man behøver altså heller ikke spise mindre, bare fordi man er veganer, men jeg slipper for den der forstoppede følelse af at være oppustet, som jeg fik før, men jeg bliver stadig mæt!

Lad os få nogle af dine gode råd hvis man overvejer at blive veganer

Først og fremmest: Se dokumentarene! Find din samvittighed, og søg al den information du kan finde om området. Find din egen måde at håndtere det på. Der er også mange gode grupper på Facebook, hvor man kan få en mentor der hjælper en. Eller websites som ”Veganer-Udfordringen”. Søg inspiration på Instagram, så ser man også hvor lækkert det faktisk kan være, det er visuelt lækkert! Og hvis du skal hjem fra byen og savner noget snask, så spis fritter.

Er der nogen faldgruber man skal tænke over?

Jeg synes at det er vigtigt at man ikke straffer sig selv hvis man falder i, og at man måske starter blødt ud. Jeg ville selv have startet med at være vegetar, men mine maveproblemer gjorde at jeg tog veganer-springet med det samme. Men jeg er stadig en veganer hjemme og vegetar ude. Det skal man give sig selv lov til! Altså at tage den med ro, og ikke slå sig selv i hovedet hvis det går galt. Giv dig selv lov til at spise hvad der bliver serveret for dig, og for guds skyld lad være med at være irriterende omkring det. Karina griner igen.

Tak for dine tanker Karina!

EDIT: Vi opfordrer til at se dokumentarerne, men vi kan ikke stå inde for indholdet. Se evt. Også DR-programmet DETEKTOR, hvor de tjekker fakta i ”What the Health”, her nævner de blandt andet at det er svært at sætte direkte lighedstegn mellem rødt kød og cigaretter.

Kilder

https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan

https://coopanalyse.dk/

https://www.dr.dk/tv/se/detektor-tv/detektor-dr2/detektor-2017-08-31#!/

Dokumentarer

”What the Health”

”Forks over Knives”

”Cowspiracy”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s