Grøn rengøring

Mange konventionelle rengøringsmidler indeholder konserveringsmidler, hormonforstyrrende stoffer og endda også microplast. Her er nogle grønne alternativer, som ikke skader miljøet.

Alt i alt behøver du faktisk ikke 10 forskellige rengøringsmidler for at holde hjemmet rent. Og du kommer rigtig langt med eddikesyre, vaskenødder, natron og vand. Hvis du alligevel foretrækker at købe dine husholdnings midler fremfor at blande dem, udbyder nogle af de understående brands en lang række miljøvenlige rengørings artikler.

All-around rensgørringmiddel

Du kan lave dit eget universal rengøringsmiddel bestående af 50% vand og 50% æblecidereddike*/ eddikesyre*.

Du kan også i stedet lave en blanding med vaskenødder på følgende måde:

Kog 8-10 halve skaller (vaskenødder forhandles på bla. Matas.dk*) i en liter vand i 10 minutter. Når væsken er kølet af, kan den anvendes som sæbe. Da blandingen kun kan holde sig i køleskabet et par dage anbefales det at du kun bruger det til den store hovedrengøring.

Tøjvask

Til vaskemaskinen kan du enten vælge at købe Vaskenødder*, ellers kan du købe et Ecoegg der som vaskenødder kan genbruges mange gange. Hvis du ikke har vaskemaskine eller du ikke vil kaste dig ud i vaskeæg eller -nødder, producere Bio-D både miljøvenligt flydende vaskemiddel og vaskepulver.
Til pletter på tøjet udbyder Ecoegg også en pletfjerner der består af bio-nedbrydelige ingredienser. Pletfjerner og vaskeæg fra Ecoegg kan købes hos Suztain.

vaskogopvask

Opvaskemiddel

Til opvasken udbyder både Ecover (Kan bl.a. købes i Føtex), Earth Friendly Products og Bio-D miljøvenligt opvaskemiddel. Har du opvaskemaskine findes der også opvaskepulver fra Bio-D.

Afkalkning

Du ved jo nok at man kan bruge eddike til afkalkning, men faktisk er eddikesyre* meget mere miljøvenligt da det kun består af metanol, og så kan det genbruges! Du kan købe eddikesyre i de fleste supermarkeder samt i Matas.

Afløbsrens

Du kan sagtens nøjes med kogt vand. Gør det evt. jævnligt hver gang du har en rest kogt vand tilbage fra når du har lavet the eller kaffe. Hvis det ikke virker kan du prøve følgende:

Start ud med at hælde 0,5 dl. natron* i afløbet. Hæld derefter 2,5 dl. økologisk æblecidereddike/ eddikesyreblanding i og lad det syde i et kvarter. Skyl efter med kogende vand.

natron vand eddikesyre

Toiletrens

Ren økologisk æblecidereddike eller eddikesyre* får arbejdet gjort!

Glas- og vinduesrens

Her kan du igen nøjes med ovenstående. I stedet kan du også købe en biologisk nedbrydelig glas og spejl-rens fra Bio-D.

Affedter

Hvis vand ikke tager fedt på eksempelvis komfurret, kan du tilføje lidt natron* på kluden, da det er fedtopløsende.

Og så til redskaberne..

Du kan med fordel genbruge dine gamle håndklæder til rengøringen ved at klippe dem i mindre stykker, og bruge dem som klude. Her kan du læse om alternativer for plastik i husholdningen, så du kan få nogle grønne redskaber til at fuldende din bæredygtige rengørring.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s