Cirkulær økonomi

De fleste virksomheder idag arbejder (glædeligvis) med cirkulær økonomi, som er bæredygtigt fordi det som ordet antyder, bryder med ideen om en linær værdikæde.

Sådan fungere cirkulær økonomi
cirkulaeaer-oekonomi_00_ny
En linær værdikæde ser således ud at råstoffer udvindes, forarbejdes, forbruges og smides væk som affald. Dette resultere i at en masse ressourcer går tabt, og der samtidig  afgives en masse Co2.

Når en virksomhed arbejder med et cirkulært kredsløb, er det når produkternes levetid bliver forlænget, ved enten at bevare eller regenerere komponenter og materialer fra produktet på højst muligt plan. Det vil sige at virksomheden tager ansvar for og investere i at produktets dele bliver genanvendt eller adskilt på en miljømæssig forsvarlig måde.

Cirkulær økonomi er altså enten genanvendelse af materialer eller (bedre endnu) forebyggelse af spild gennem produkter, der eksempelvis kan repareres eller opgraderes. Desuden handler det om nytænkende forretningsmodeller, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering. Eller man kan lease produkter i stedet for at sælge dem for at få mest ud af produkterne og deres ressourceforbrug.Der findes to slags kredsløb, et teknisk og et biologisk kredsløb.

coe

Det biologiske og det tekniske kredsløb
Et biologisk kredsløb vil sige at produktet består af naturlige materialer, som enten kan nedbrydes i naturen eller omdannes til biogas eller anden biomasse energi.
Et teknisk kredsløb består af kemiske eller hormonforstyrende stoffer, som ikke kan nedbrydes, derfor arbejdes der i stedet med vedligeholdelse, genanvendelse, fornyelse, og genbrug. For et gennemført kredsløb bør der overvejes om produktet let kan skilles ad, hvis det består af komponenter i forskellige materialer.

En tanke omkring “Cirkulær økonomi

  1. Pingback: Bæredygtigt design – Cirkulaer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s