Kan modeindustrien møde bæredygtighed?

I sidste uge lærte vi om produktionen bag vores tøj; Hvordan jorden lige såvel som menneskers vilkår bliver udnyttet for en billig og hurtig tøjproduktion. Derfor får vi nu lyst til at spørge, hvor bevidst er modeindustrien i forhold til bæredygtig og ansvarlig mode, og bliver der handlet?

Bæredygtighed! Bæredygtighed! Bæredygtighed!

Det er noget der ofte bliver talt om i Danmark, men desværre går ud i ekko fra hvad der blev sagt sidste år, eller året før det? Godt nok viser en ny rapport fra World Economic Forum at Danmark ligger på 4. Pladsen ud af 127 lande, når det gælder udvikling af vedvarende energi – Det er jo også flot! Men det er så småt ved at blive en dårlig vane fra regerings side, når vi igen går nedskæringer i møde, og udskyder vores fremtidig mål for et dejligt grønt land. Til gengæld er den danske modebranche begyndt at sætte fokus på bæredygtighed.

’’Overproduktion er slet ikke fremmet i vores samfund, og er en konsekvens af vores throw-away society’’

I Danmark køber den enkelte dansker i gennemsnit 16 kg tøj om året, og fast fashion sørger for at det hurtigt kommer ud af skabet igen, når den nye kollektion skal shoppes. Fast fashion er når mode hurtigt går fra catwalk til modetendenser. Dette sker gennem en billig og hurtig produktion af tøjet, så forbrugerne kan gå med de nyeste trends til lavere pris. Dette resulterer i at vi ikke investerer og bruger tøj i lang tid. Tøj er en varer vi skiller os af med efter kort tid, da modetendenser konstant skifter form. Det ender ud i et enormt tøjspild, da der bliver overproduceret tøj. Overproduktion er slet ikke fremmet i vores samfund, og er en konsekvens af vores throw-away society.

Throw-away society er et samfund der er påvirket af forbrugerisme. Det er et begreb som beskriver et kritisk syn på menneskenes overforbrug og overdreven produktion af varer vi skiller os af med efter kort tid.

En årlig begivenhed der er et produkt af dette fænomen er Black Friday. Fashion Forums direktør inviterede i Februar Mads Nørgaard, professor Steen Hildebrandt og forbrugerekspert Nanna Thordal til debat, for at diskutere om bæredygtighed og modeindustrien kan mødes. Her blev der blandt andet diskuteret Black Friday. ‘Uhensigtsmæssig‘ og ‘ufornuftig forbrug‘ var nogle af de ord der blev brugt i sammenhængen. Mads Nørgaard havde lukket sin webshop som modsvar til den overdrevet forbrugerisme der opstår på den årlige shoppedag.

Men hvornår bliver forbrug til overdrevet forbrug? Mads Nørgaard pointerede i debatten, at der er ingen der laver tøj fordi vi fryser. Tøjet bliver udskiftet i takt med fast fashion, mode er sjovt fordi trends veksler – Vi elsker nye designs! Men hvordan kan vi eksperimentere med vores stil uden at det skal være på bekostning af jorden? Mads siger; Ja, vi vil gerne forføres, men kan vi tage det i et andet toneleje?

Men hvis ansvar er det egentlig? Hvem skal lede flokken, og få alle med på den bæredygtige bølge? Nanna Thordal mener, at det nok ikke bliver forbrugeren der få sat gang i bølgen, men at det skal være virksomheden som starter udviklingen, og derfor kan tilbyde forbrugeren en anden løsning. Herfra kunne man så håbe, at det en dag ikke er trendy at gå med design som ikke er bæredygtigt – og måske næsten uacceptabelt.

thumb skabelon

Danmark som verdens mest bæredygtige modenation

I 2016 inviterede Dansk Mode og Textil i samarbejde med Designskolen Kolding og Kopenhagen Fur til bæredygtighedskonference med titlen Bæredygtig mode – bæredygtig bundlinje med intentionen om i fællesskab gå et mål for bæredygtig mode i møde.

”Danmark har en unik mulighed for at indtage en konkurrenceposition som verdens mest bæredygtige modenation. En position som for alvor kan bidrage til yderligere vækst og nye arbejdspladser i branchen.” siger Thomas Klausen

Thomas Klauesen adm. Direktør for DM&T talte blandt andet om at det anstændige for både menneskeligt og miljømæssigt hensyn, ville være at integrere bæredygtighed i modebranchen. Der blev også nævnt, at der er kommet en øget efterspørgsmål på mere bæredygtige produkter på det danske marked, samt eksportmarkeder. Elsebeth Gerner Nielsen, rektor på Designskolen Kolding, opfordrede Christiansborg om at støtte mere op om bæredygtig udvikling inden for mode- og tekstilområdet.

Heldigvis har nogle af de større kædebutikker indset det store tøjspild. Derfor har butikker som H&M og Puma gjort så du kan aflevere dit brugte tøj, så genanvender man fibrene fra det brugte tøj til det nye. Dog er dette kun en mindre milepæl i retningen mod en bæredygtig modeindustri, men vi mærker at vi så småt begynder at rykke på benene. Der bliver talt og talt om bæredygtighed, men hvad vi gerne vil se er handling – Handling fører til holdning! Derfor bliver vi glade når vi læser at  H&M har blandt andet sat et mål for at opnå en cirkulær produktion. Målet er at om tre år når du går ind i en H&M butik, skal alle bomuldsvarer være fremstillet økologisk – og om 10 år skal alle materialer være bæredygtige. Det skriver politiken.

”Vi er nødt til at se det i et længere perspektiv. Hvis man ikke investerer nu, risikerer man, at firmaet ikke findes om ti år. De firmaer, der ikke griber ind nu, begår en stor fejltagelse” siger Cecilia Brannsten, Ekspert i materialer og recycling hos H&M til Politiken.

Med sådan en stor spiller som H&M kan vi håbe på, at flere, virksomheder lige såvel som forbrugere, går med på den bæredygtige bølge – Og hvor vil det være endnu flottere, hvis det er Danmark som leder vejen for resten af verden!


Når vi taler om Danmark og bæredygtig mode, så er Copenhagen Fashion Agenda en vigtig spiller. Til maj bliver der afholdt Copenhagen Fashion Summit for femte år i træk. Summit er verdens største forum for bæredygtig-mode, og her er inviteret 50 gæstetaler, som vil diskutere bæredygtighed indenfor modeindustrien. Heraf er målet at ændre den måde vi producerer og forbruger mode.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s