Shoppeguide: Sådan shopper du secondhand

Synes du at din ven eller veninde bare kan det der med at shoppe genbrug? Så hvordan er det lige man gør de der gode genbrugs- og vintagefund, du finder svaret her, om end du kan lide unika eller om du er design-nørd!

Genbrug

Der kan være mange grunde til at man shopper secondhand – Nogen for at gøre nogle unikke fund, nogen af miljømæssige årsager, og andre for at få fingrene i drømme designer-eksemplaret. Eller måske en kombi af alle tre ting!?

Du finder en kjole eller taske ‘der lige har det der’ og ‘lige er dig’. For dig får varen alene af den grund en kæmpe værdi men inden du hiver pungen frem, bør du lige kigge nærmere på tøjet. Vi giver dig først nogle generelle købstips og efterfølgende tips til køb af vintage.

Generelle købstips

 • Hvis du er en af dem der lidt har opgivet genbrugsshopping grundet dårlig erfaring, så husk at de rigtig gode og prisvenlige fund oftest opdages af den tålmodige. For udover held handler det om at give sig tid til at lede det hele nøje igennem.
 • Hold dig fra tøj med pletter på. De har oftest været der meget længe, og muligvis også grunden til at den tidligere ejermand har skaffet sig af med tøjet, og dermed ikke til at få af.
 • Tjek varen omhyggeligt for spor efter møl, det er ikke noget du kan gøre noget ved. Hvis der er huller, rifter eller lignende, så vurder først om det er noget der kan repareres og herefter om det nu virkelig er noget du får gjort, for sandheden er jo at du ellers ikke kommer til at gå med det.
 • frakke.knapper

  Et eksempel på en mindre reparation, hvor denne frakke har fået to nye knapper.

  Hvis du handler online, så sørg for at holde dig til de produkter hvor du tydeligt kan se kvaliteten på de opslåede billeder.

 • Køb kun tøj der sidder pænt, ikke for stort eller småt, medmindre du selv kan, eller kender nogen der kan sy det ind eller ud.

Vintage

Når du Køber vintage får du næsten altid produktets historie med, hvilket kan være en lige så stor fornøjelse som selve anskaffelsen. Vintage er den engelske betegnelse for en god vinårgang, tilsvarende repræsentere vintagetøj designerens teknik, forarbejdning, former, silhuetter, og hvad der er specielt for deres respektive periode.

Her er standen ekstra vigtig i forhold til hvad produktet er værd og oftest vil professionelle vintage sælgere selv udpege fejl ved produktet.

Valentino

Valentino miss V blazer fundet i ‘excellent’ stand.

Vintage købstips

 • Standard beskrivelser bruges ofte for at angive sjældenhed og tilstand: Mint er sjældent og i så god stand at det formenenligt aldrig er blevet brugt. Near mint indikere at det er brugt en smule og Excellent betyder at det er godt, let slidt, men uden egentlige fejl. Hvis tøjet er afmærket Very good har det mindre fejl eller pletter, men ellers i god kvalitet. Good indikere at det kan bruges men har et hvis henfald.
 • Gå efter en bestemt periode eller designer, så vil du gang på gang erfare viden om et bestemt emne.
 • Du gør de bedste køb ved specielle markeder for vintagetøj, special forretninger og auktioner, da der både er varer fra forskellige perioder, og designere. Hold dig helt fra online handel, da du ikke kan være sikker på produktets kvalitet. Ligeledes har sælgeren muligvis ikke den store viden om produktet, og kan komme til at vildlede dig – også selvom det ikke er hensigten.

Vi håber at du kan bruge disse tips. Har du nogle råd du gerne vil dele er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet. God jagt!

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s