9 simple tricks til en mere bæredygtig hverdag

Der skal faktisk ikke så meget til for at være mere bæredygtig til daglig. Ved 1 minuts kortere brusebad spare du 12 L vand. Og kokosolie kan egentlig anvendes til meget mere end madlavning.

Her er 8 tricks til små vaneændringer som faktisk betyder ret meget for vores miljø, for som man siger: ‘Mange bække små gør en stor å.”

 1. Brug mindre vand

Vand er faktisk en begrænset ressource, der indgår i naturens kredsløb. Ifølge Hofor vil du skåne 12 Liter vand ved hvert minut du afkorter dit brusebad. Du kan også sparer vand ved at have en vandkaraffel i køleskabet og ved at bruge speed funktionen hvis du har opvaske- og vaskemaskine i hjemmet. Mindre ændringer i installationer giver også et hurtigt mindre vandforbrug, samt hvis du holder øje med om dine VVS installationer er iorden og at vandforbrugende maskiner er A-mærkede.

 

2. Forbrug mindre

Zero waste og minimalisme er blevet mere og mere populært, og er både godt for miljøet, men også pengepungen. Der bruges rigtig mange ressourcer på at producerer produkter, så derfor er det bedst at undgå engangs-produkter og købe færrer produkter i bedre kvalitet, 

3. Drop kemikalierne i husholdningen

I stedet for vaskepulver kan du bruge vaskeæg eller vaskenødder. I stedet for afløbsrens kan du bruge det resterende vand friskt fra elkedlen en gang om ugen. Du kan også lave din egen universal rengøring bestående af 50% æblecidereddike og 50% vand. Du kan læse mere om bæredygtig rengøring her.

 4. Brug naturlig pleje og grønne skønheds produkter

De virker mindst lige så godt som det der er stoppet med kemikalier. Tænk på det sådan at det ender i afløbet i slutningen af dagen. Desværre er der ingen lovgivning om brug af ordet naturlig, så gå efter produkter der har Svanemærket, eller er Ecocert-certfikeret. Du kan med fordel bruge ex. økologisk kokosolie eller sheabutter som håndcreme, ansigtscreme makeupfjerner og bodylotion. Du kan læse mere om de forskellige olier og deres egenskaber hos Naturlig Olie, og finde opskrifter på bæredygtig hudpleje og makeup her på siden under skønhed og hudpleje.

 5. Drop plastik 

Som det nok er dig bekendt er microplast utroligt miljøbelastende. Så undgå plastikposer og medbring i stedet et indkøbsnet når du skal handle (Om ikke andet så medbring i det mindste en plasticpose du har i forvejen). Du kan med fordel bruge Maistic komposterbare fryseposer og affaldsposer i husholdningen.
Skift dine karklude ud med nogle i øko bomuld. Hvis du er ferm med strikkepinde eller en hæklenål kan du strikke dine egne.

 6. Reparer i stedet for at skifte ud

Alt hvad du har består af ressourcer om det er tøj, elektronik, møbler, you name it.. Herfor kan det miljømæssigt bedre betale sig at reparere i stedet for at købe nyt. Hvis der eksempelvis er gået hul på din dunjakke eller dit barns flyverdragt, kan du købe nylon-lapper i de fleste stofforretninger. Meget af det du, dine venner eller familie ikke kan klare kan man få ordnet hos en skrædder eller snedker, eller ved den forhandler du har købt det pågældende produkt hos.

 7. Spild mindre

En god start er som nævnt under punkt 2, at droppe engangsprodukter. Desuden kan du forsøge at købe emballagefri produkter. Du har måske før læst at der for hvert ton affald der forbrændes udledes 50 kilo farligt affald. Du kan finde tips til hvordan du nemt kan udvikle en sorteringsvane her. En stor del af vores spild er rent faktisk bioaffald og det er nu muligt for lejligheds lejere og -ejere at bestille en spand til bioaffald.

8. Vælg transport med omhu

Tag cyklen som jo ikke udelader Co2. Det tager for det meste ikke længere tid end hvis du tager bussen eller toget, og så får du jo også rørt dig! Hvis du skal rejse længere så vælg den offentlige transport eller samkørsel som Flixbus frem for at du sidder ene i en bil.

 9. Second hand og gengro

Giv produkterne længere levetid ved at sælge dem videre eller aflever dem til genbrugsforretningerne. I nogle tøjforretninger kan du indleverer tøj, hvor de genanvender materialerne i nye produkter. Hver dog opmærksom på at de fleste fast fashion kæder underbetaler de syerske og du dermed støtter dårlige arbejdsvilkår ved at eks modtage vouchers.
Køb selv tøj og møbler i genbrugsforretninger eller byt det på et byttemarked.
Gengro affaldet fra dine grøntsager og frugter til nye råvarer og flotte planter! Se vores bud på hvad du kan gengro her.

En tanke omkring “9 simple tricks til en mere bæredygtig hverdag

  1. Pingback: Mantra – Cirkulaer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s