Gore-Tex vil droppe PFC i 2023

Overtøjs producenten Gore-Tex har offentliggjort, at de i 2020 vil fjerne PFC (Perflourerede stoffer) fra 85%  af deres produkter

, med mål for at deres produkter vil blive helt fri fra de skadelige kemikalier i 2023.

Ifølge videnskab.dk er PFC’er  er først og fremmest hormonforstyrrende, da stoffet binder sig til proteiner og kan hindre dem i at virke som de skal. Således at de perflourerede stoffer binder sig til andre stoffer og transportere dem de forkerte steder hen. Hermed kan nogle typer PFC’er påvirke proteiner og enzymer der indgår i immunforsvaret. Det sker på den måde at PFC’er af typen PFOS, sætter sig på cellemembranerne, hvor den PFC-belagte celleoverflade hindre kroppens stoffer i at trænge ind til cellen. Derudover gør PFC’erne også cellerne flydende, så membranerne bliver ‘utætte’.

Da perflourerende stoffer er også svært nedbrydelige, og kan kun udskilles fra kroppen i en meget lille grad via urin, brystmælk, og blodet over i fostre, vil stofferne hobe sig op. PFC’erne vil  belaste leveren mere og mere, når den i stigende grad vil tage hårdere metoder i brug for at slippe af med dem, og vil uforsætlig komme til at splitte andre stoffer ad til radikaler som så kan gøre skade. Med andre ord vil de perflouredede stoffer få leveren til at gøre skade på sig selv.

Læs Offentliggørelsen her.

Læs mere om Perflourerede stoffer her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s