Affald er en ressource

Når vi snakker bæredygtighed fylder genanvendelse en hel del. Genanvendelse betyder nemlig mindre forbrænding og derfor mindre last for miljøet.

Hver enkelt dansker smider 600 kilo affald ud årligt, og københavnerne genanvender i 2016 34% af husholdnings affaldet, hvilket betyder at vi stadig forbrænder 396 kilo af vores affald.

Genanvendelse betaler sig, da der af hvert ton affald vi forbrænder udledes 50 kilo farligt affald, skriver kendditaffald.dk. Vores affald kan kun genanvendes via sortering, og hvis der er flere der bliver bedre til at sortere vores affald vil det betyde mindre Co2 udledning, mindre luftforurening med farlige partikler, mindre skade for vandmiljøet fra næringssaltbelastning, og mindre forsuring af miljøet[1].

45% i 2018

Affald KBH har en ambition om at 45% af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2018. Det er da også positivt at der gerne vil gøres mere for genanvendelse, men hvis man sammenligner med byen Kamikatsu i Japan der i dag genanvender hele 80% af deres affald er det ingenting. Se klippet nedenfor.

I Klippet fortæller borgerne om Zero Waste programmet, der begyndte i 2003 med formålet at have 0% forbrænding. Med mål om at genanvende, genbruge eller kompostere alt skrald i 2020, sorteres der i 34 kategorier. I dag har byen kun 20% spild, hvilket ikke kun giver miljømæssig gevinst, men også økonomisk. Ved hver skraldespand er der skilte der viser borgerne hvad deres skrald vil blive genanvendt til og hvor meget det vil koste eller tjene deres samfund.

Danskerne vil gerne sortere

En undersøgelse som Bolius foretog i august viser, at det ikke er viljen der mangler hos danskerne for at sortere. Og hvis man fortsat sammenligner med Kamikatsu, er det infrastrukturen af affaldsordningen der har gjort det let for borgerne at sortere og dermed kilden til at de har så høj en sorteringsrate.
I dag er der for nogle, alt efter om de bor i lejlighed, hus eller rækkehus ret langt til eks. en farligt affald og elektronik container, hvilket også gør det alt for besværligt at sortere. Desuden er der også meget forskel på tilgængeligheden alt efter hvor i landet man bor. Hvis Miljøstyrelsen stiller alle typer sorteringsspande til rådighed ved alle boliger, eller blot indenfor en gåafstand på 5 min, vil det motivere borgerne til at gøre sin del af arbejdet. Bolius undersøgelse viser nemlig også at 30% gerne vil forbedre sorteringen hvis kommunerne gør mere ud af affaldssortering.

’…..Det er blevet naturligt at sortere affald korrekt”

Siger en japansk kvinde i klippet om Kamikatsu. Og det kan med en mindre indsats blive ren rutine for alle. Hvis du gerne vil blive bedre til at sortere dit affald og er i tvivl om hvor det forskellige skrald høre til, kan man udnytte Affald ABC (http://www.nemaffaldsservice.kk.dk/AffaldsABC ). Her indtaster man blot sit affald ind, og får at vide hvordan det skal sorteres.

Hvis du gerne vil have lidt tips og råd til hvordan du lettere kan sortere i hjemmet, har jeg ud fra egen erfaring lavet denne guide.

[1] Forøgelse af indholdet af svovlsyre og salpetersyre i det naturlige miljø.

3 tanker omkring “Affald er en ressource

  1. Pingback: Genanvendelse – Cirkulaer

  2. Pingback: Zerowaste – Cirkulaer

  3. Pingback: 8 simple tricks til en mere bæredygtig hverdag – Cirkulaer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s